RESPONSIVE DIZAJN SAJTA

Responsive dizajn sajta optimizacija za mobilne telefone

Šta je responsive dizajn – optimizacija sajta za mobilne telefone ?

Dolsakom novih urađaja u svet interneta pojavila se potreba da se sajtovi prilagode za prikaz na različitim veličinama ekrana. Nekada su se sajtovi izrađivali u tabelama kojima smo određivali širinu po najzastupljenijim monitorima na tržištu i njihovim rezolucijama. Danas kada imamo ekrane od 3.5 – 30″ to je nemoguće. Responsive dizajn je tehnologija koja nam omogućava da Vaš sajt prilagodimo kako mobilnom telefonu tako i monitoru od 30″.

Vaš web sajt mora izgledati dobro i biti jednostavan za korištenje, bez obzira na uređaj kojim posetilac otvara Vaš sajt.

Responsive Web dizajn čini da vaš web sajt izgleda dobro na svim uređajima (desktop, tablete i telefoni). Responsive Web Design se zasniva na korištenju CSS i HTML-a za promenu veličine, sakrivanja, smanjivanja, uvećavanja, ili premeštanja sadržaja da bi sajt i njegove stranice izgledale dobro na bilo kom ekranu.

Da li Vam je potrebna – neophodna optimizacija sajta za mobilne telefone?

Da li Vam je potrebna DA, da li Vam je neophodna zavisi od Vaših očekivanja vezanih za kvalitet sajta, seo optimizaciju…

Ukoliko Vaš sajt ima elemente koji se ne prikazuju na mobilnim telefonima MORATE odraditi redizajn sajta – reponsive dizajn. Zamislite da Vam je glavni meni odradjen u flashu i mobilni telefon ga „ne vidi“, posetilac vašeg sajta je „zaglavio“ na stranici koju je otvorio i dalje ne može. Još gora situacija je ako Vam je kompletan sajt uradjen u flashu – takve sajtove android telefoni NE VIDE.

Ukoliko imate klasičan HTML sajt koji se otvara i vidi na mobilnim telefonima, tabletima… ne morate raditi redizajn sajta ali morate biti svesni da posetiocei ne vole da skroluju, zumiraju… Vaš sajt se otvara na mobilnim uredjajima ali je velika šansa da će posetilac vrlo brzo otići sa Vašeg sajta.

 

Malo o responsive web dizajnu

Resposive sajt nije isto što i mobilni sajt. Mobilni sajt je „kopija“ sajta koja se obicno stavlja u folder m.vassajt.com. To znaci da imate dva sajta i da se posetioci koji pristupaju sa mobilnog telefona preusmeravaju na mobilni sajt. Ovo je ok rešenje ali naša preporuka je uvek izrada responsive sajta bez mobilne verzije.

Responsive Web dizajn čini da vaš web sajt izgleda odlično na svim uređajima (desktop, tablete i telefoni). Responsive Web Design se zasniva na  korištenju CSS i HTML-a za promenu veličine, sakrivanja, smanjivanja, uvećavanja, ili premeštanja sadržaja da bi sajt i njegove stranice izgledale dobro na bilo kom ekranu.

 

GOOGLE voli responsive web dizajn

Kada sa mobilnog telefona pretražujete na googlu ispred vecine rezultata ćete videti mobile friendly, razlog je što google „gura“ optimizovane sajtove na vrh stranice.